10.8.06

Φιντέλ και νεο-κουβανοί...

Αυτές τις μέρες ο Φιντέλ παρέδωσε την εξουσία στο αδερφό του μέχρι να επανέλθει από τα προβλήματα υγείας του. Μου έκανε εντύπωση που σε διάφορα μπλόγκς βγήκαν περιχαρείς διάφοροι να πανηγυρίσουν, ότι επιτέλους έρχεται η "δημοκρατία" και η ελεύθερη αγορά. Ενώ δεν μπορώ να υποστηρίξω το αυταρχικό καθεστώς και την προσωποπαγεία στην Κούβα, το βρίσκω πολύ δύσκολο να καταλάβω την χαρά τους. Και να αλλάξει το καθεστώς, δεν καταλαβαίνω γιατί στην Αιτή ή στο Μεξικό είναι καλύτερα.
Σίγουρα χωράει πολύ συζήτηση αν υπάρχει "δημοκρατία" σε αυτές τις χώρες. Τουλάχιστον στο Μεξικό υπάρχει εναλαγή. Αυτό που θα αλλάξει είναι η συμπεριφορά της Αμερικής. Είναι απίστευτο πως, το 2006 οι Η.Π.Α., υπέρμαχες των "ελευθέρων αγορών", συνεχίζουν το εμπαργκο. Πρόκειται για την ίδια χώρα, της οποίας το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών προέρχεται από την κομμουνιστική Κίνα. Κάποια πράγματα μάλλον ποτέ δεν θα τα καταλάβω.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

το εμπαργκο καλε μου ανθρωπε δεν εχει να κανει με τον κομμουνισμο αλλα με τις κατασχεσεις αμερικανικων περιουσιων απο τον Καστρο και την προσπαθεια του να εγκαταστησει πυρηνικους πυραυλους 100 χμ απο τις ΗΠΑ!

με τις κομμουνιστικες χωρες οι ΗΠΑ μια χαρα εχουν και ειχαν εμποριο, η Σ.Ενωση θα ειχε πεθανει της πεινας χωρις τις δωρεες σιταριου και αλλων γεωργικων προϊοντων των ΗΠΑ...

Κ. είπε...

Από ότι θυμάμαι και στην Κίνα είχαν γίνει μεγάλες κατασχέσεις. Αν έχει τύχει να βρεθείς στην Σανγκάη θα δείς όλα τα παλιά αποικοιοκρατικά κτίρια με κόκκινη σημαία στην κορυφή. Ποιά είναι η διαφορά ; Ότι οι κινέζοι επί Ντένγκ άφησαν τους ξένους να επενδύσουν στην Κίνα και σήμερα βλέπεις από την απέναντι πλευρά του ποταμού τα κτίρια των εταιριών.

Και άν όπως λές οι Η.Π. είχαν δείξει τόση μεγαλοψυχία στην Σ.Ε., γιατί να είναι μικρόψυχες έναντι της Κούβας ; Και στην Κίνα πέθαναν εκατομύρια με τις αγροτικές μεταρυθμίσεις του Μάο , δεν νομίζω να βοήθησαν και τότε οι Η.Π. ήταν πριν την προσέγγιση με τον Νίξον. Πάντως αυτό με τα στάρια και την Σ.Ε. με ενδιαφέρει αν έχεις κάποιο λινκ. Με ένα μικρό ψάξιμο στην βικυπαιδεία δεν βρήκα τίποτα.

Κ. είπε...

Και ένα ενδιαγέρον λίνκ για το εμπάργκο. Και ας μην ξεχνάμε ότι οι Η.Π. έχουν καταφέρει να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις του μέχρι και με το Βιετνάμ. Ένας από τους λόγους που αυτό δεν έχει γίνει με την Κούβα μετά το 1989 είναι ότι αντιτίθενται οι Κουβανοί της Φλόριδας. Επειδή είναι σημαντική πολιτεία στις εκλογές ούτε οι Ρεπουμπλικάνοι ούτε οι Δημοκρατικοί έχουν την θέληση να προχωρήσουν. Ένα παράδειγμα είναι η ιστορία με τον Γκονζάλες επί Κλίντον και πώς αυτή κόστισε στον Γκόρ στις εκλογές του 2000.