4.2.07

δενέχειςχέση

Τα χρόνια περνάν, γίνομαι γκρινιάρης και στριμμένος, η τουλάχιστον έτσι μου λένε. Αφορμή διάφορες απόψεις μου για την παιδεία. Είπα να γράψω δύο τρείς σκέψεις, αλλά πρίν αρχίσω είπα να δώ τις ειδήσεις. Τι να πώ, τι σχέση έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας με την οργάνωση των μεταπτυχιακών της Παντείου; Απάντηση στο ιν.γρ.



10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν, είναι ένα πράγμα στην Ελλάδα που το λένε (μάλλον) Διάκριση των Εξουσιών και ένα άλλο πράγμα που το λένε "Θεσμοί". Αυτά υπάρχουν για να διασφαλίζεται - λέμε τώρα - το δημοκρατικό πολίτευμα.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν κρίνει στην ουσία του το θέμα (που πράγματι δεν θα έπρεπε να εχειςχέση), αλλά μόνο τη νομιμότητα μιας συγκεκριμένης απόφασης (ένα κι ένα κάνουν δύο). Τίποτε άλλο.

Το πιθανότερο είναι ότι το ξέρεις αυτό. Δε θα μας τρελάνεις εσύ όλους επειδή σε έπιασε η αντίδρασή σου!

Ευτυχώς τουλάχιστον που πλησιάζει του Αγίου Βαλεντίνου και θα μαλακώσει λίγο την σκληρή σου καρδιά... Αλλιώς θα διατάξω τους υπηκόους μου να σε ρίξουν στο κελί (και να καταργήσουν και το Συμβούλιο της Επικρατείας, μια και μας ενοχλεί).

Περιμένουμε αυτά που έχεις να πεις για την παιδεία, λοιπόν!

Κ. είπε...

Μα δούκα μου, (ή μήπως δούκισα;) δεν είμαι αντιδραστικός, και δεν με έχει πιάσει η αντίδραση μου.

Όσον αφορά στην διάκριση των εξουσιών στην Ελλάδα, είναι εκτός του πεδίου μου, μα έχω την εντύπωση ότι η νομοθετική και η εκτελεστική δεν είναι και πολύ διακριτές.

Όσον αφορά στους "Θεσμούς". Έλεγα σε ένα φίλο τις προάλλες ότι στην καινούρια θέση θα έχω ως συνάδελφους Ιταλούς, Ισπανούς, Γάλλους, Έλληνες και Τούρκους. "Ωραία, δηλαδή καθόλου θεσμοί..". Μάλλον θές να πείς ότι δεν υπάρχουν θεσμοί.

Το ΣτΕ κρίνει στην ουσία του το θέμα όταν σύμφωνα με το άρθρο του ιν.γρ

"Το τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι τα γενικά τμήματα των ΑΕΙ δεν έχουν εκ του νόμου τη δυνατότητα να οργανώνουν και να λειτουργούν προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών και επομένως μη νομίμως έχουν ιδρυθεί, με την υπ' αριθμ. 472/2004 απόφαση του υπουργού Εθνικής Παιδείας, προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών στο πλαίσιο του γενικού τμήματος του Παντείου Πανεπιστημίου. "

Δηλαδή "δενέχειςκλάση". Τέλος για το "Τίποτα άλλο" κοίτα και αυτό το βιντεάκι

http://youtube.com/watch?v=ONZwtSUnROI

και την τελευταά φράση.

Ανώνυμος είπε...

Έχεις δίκιο για τις εξουσίες, οπότε το αγνοώ.

Αυτό για τους θεσμούς δεν το κατάλαβα... Αλλά ο φίλος που στο είπε αυτό μήπως είναι ο ίδιος που διάβαζε τους NY Times?

Για το ΣτΕ, επιμένω ότι το μόνο που κρίνει είναι αν η συγκεκριμένη περίπτωση είναι νόμιμη. Νόμιμη με βάση τους Νόμους που ψήφισε η Βουλή (δηλ. ο Λαός!;), και όχι σύμφωνα με την προσωπική τους άποψη. Για παράδειγμα, θα κοίταξαν αν ο Υπουργός είχε δικαίωμα να εκδόσει την τάδε απόφαση, βάσει της παραγράφου τάδε του νόμου τάδε. ΑΥΤΟ. ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ!

Ανυπομονώ αύριο να διαβάσω αυτές τις προτάσεις για την παιδεία που μας έταξες.

Πριγκήπισσα! (προάχθηκα και έκανα αλλαγή φύλου)

Κ. είπε...

Δεν αντιλέγω ότι το ΣτΕ κοιτά αν κάποια πράγματα είναι σύννομα. Αλλά αδυνατώ να καταλάβω γιατί το πρόγραμμα σπουδών ενός πανεπιστημίου πρέπει να καθορίζεται από τον νόμο και το Υπουργείο παιδείας. Θα αρκούσε μια απόφαση του τμήματος ή κάτι αντίστοιχο. Αλλά αυτό εμπίπτει στην κατηγορία της "αυτοδιοίκησης" των πανεπιστημίων και άλλων επιστημονικής φαντασίας αλλαγών.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν αλλαγές. Αρκεί οι άνθρωποι σαν εσένα να διοχετεύουν την ενέργειά τους στο να προκαλέσουν αλλαγές προς το καλό, και όχι αποκλειστικά για να στηλιτεύσουν τα κακώς κείμενα.

Κ. είπε...

Λες να βάλω για βουλευτής ;

Μαύρο πρόβατο είπε...

Τι έγινε φίλε, δε σε έχω βάλει στα φήντς μου και εξεπλάγην όταν είδα οτι έχει επανέλθει εδώ και κάποιον καιρό.
Όλα καλά λοιπόν; Μότο τι έβαλες στο θήσις, αν επιτρέπεται; Και νέα δουλειά, στας Ευρώπας;
Επί της ουσίας: κι εγώ το βρίσκω παλαβό να αποφαίνεται το δικαστήριο για το ποιά τμήματα δικαιούνται να οργανώσουν μεταπτυχιακές σπουδές!
Από την άλλη, και ασχέτως αυτού, λάβε υπόψη σου οτι πολλοί μεταπτυχιακοί κύκλοι έχουν οργανωθεί με χρηματοδοτήσεις της συμφοράς από ευρωπαϊκά προγράμματα (δηλ. που σήμερα τις έχεις, αύριο όχι) και οτι σε πολλές περιπτώσεις καλούνται οι φοιτητές να πληρώσουν αδρά... Πρόκειται εν ολίγοις για μέγα αίσχος - στο κλίμα και την κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης της παιδείας - και δεν είναι χτεσινό, πάνε κάποια χρονάκια που έχουν τεθεί σε λειτουργία παρόμοιες μηχανές...

Κ. είπε...

Όλα πανε καλά προς το παρόν. Μότο στο θίσις δεν έχει μπει ακόμα, το σκέφτομαι έχω λίγο καιρό ακόμα. Από του χρόνου στας Ευρώπας.

Επί της ουσίας, είναι άσχημο που πρέπει να πληρώνει κανείς για τα μεταπτυχιακά. Όμως κάποιος πρέπει να πληρωσει και το ελληνικό κράτος δεν ενδιαφέρεται για αυτά τα πράγματα όπως και για όλα τα πράγματα που έχουν να κάνουν με την έρευνα.

Giannis είπε...

Το θέμα είναι οτι δεν υπάρχει διέξοδος, στο όλο θέμα.

Από οτι έχω καταλάβει οι κύριοι υπέυθυνοι οι καθηγητές και οι φοιτητές το έχουν κομματικοποιήσει το όλο θέμα(as usual), δεν υπάρχει πλέον λογική...

Αυτό μου την σπάει στην Ελλάδα, για τίποτα δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, εδώ το εκπαιδευτικό σαπίζει τόσα χρόνια στο τίποτα και αυτοί μαλώνουν αν θα γίνουν ιδιωτικά ή όχι.

Και η πλάκα είναι οτι βγήκαν κάτι τυχάρπαστοι που λέγανε οτι ονειρέυονται ένα Harvard και στην Ελλάδα, χωρίς να εξηγήσουν πως λειτουργούν αυτές οι ιδιωτικές, κοινού δικαίου πανεπιστημιακές επιχειρήσεις. Με την παραπληροφόρηση να περάσει και αυτό ς ο νόμος.

Και όσο κλείνουν οι σχολές και γίνονται τα επεισόδια τόσο ποιο πολύ χάνεται ότι δίκιο είχαν...

Εμπρός όλοι να ενταχθούμε στα διδακτορικά του Deree, θα βγάλουμε τρελά λεφτά.

Κ. είπε...

Γιάννη σε κάποιο βαθμό έχεις δίκιο, η κομματικοποίηση είναι από τα πιο σάπια χαρακτηριστικά του ελληνικού πανεπιστημίου. Το Ντιρί δεν νομίζω ότι έχει διδακτορικό, είναι βέβαια μια λύση για όσους δεν τα καταφέρνουν να μπούν κάπου αλλού.