11.2.07

συντρίμμια

Πρίν τρείς μέρες, δημοσοποιήθηκαν κάποια σχέδια για τον "Διεθνή Γραμμικό Επιταχυντή". Πολλά χρόνια έχουν περάσει από τον Ράδερφορντ και τα πρώτα πειράματα σωματιδιακής φυσικής. Μεγάλες μηχανές ετοιμάζονται να λειτουργήσουν και να μας πούν για τα μυστήρια της ύλης. Αυτό που δεν μπορώ να χωνέψω είναι ότι ακόμα η βασική αρχή είναι αναλοίωτη. Επιταχύνουμε δύο σωματίδια, συγκρούονται με κάποια πολύ μεγάλη ενέργεια και από τα συντρίμμια προσπαθούμε να καταλάβουμε τι έγινε. Περίεργα πράματα.

6 σχόλια:

nik-athenian είπε...

7 δις. δολάρια! Είναι πολλά τα λεφτά Άρη για να τα δώσουν οι κυβερνήσεις στους φυσικούς να παίζουν με τα ηλεκτρόνια και ποζιτρόνια.

Κ. είπε...

Δεν νομίζω ότι είναι πολλά. Με ένα γρήγορο ψάξιμο, το κόστος για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας ήταν 10-11 δίς δολαρια. Δεν είμαι σίγουρος για το αν συμπεριλαμβάνεται το κόστος της ασφάλειας.

Για να πούμε και κανένα αστείο αν βάζαμε 1-2 δις θα είχαμε και πιθανότητα να έρθει ο ILC στην Ελλάδα. Το ποσό αυτό είναι μικρότερο από αυτά που πρέπει να επιστρέψουμε στην ΕΕ μετα την αναπροσαρμογή του ΑΕΠ.

Πάντως δεν έχει αποφασιστεί ακόμα που θα χτιστεί ο επιταχυντής και όποιος δώσει τα περισσότερα λεφτά προφανώς θα πάρει και την τοποθεσία. Προσωπικά δεν βλέπω Αμερική, δεν νομίζω ότι είναι πολύ θετικό το κλίμα. Σε λίγα χρόνια θα ψάχνουμε δουλειές στην Κίνα...

lazopolis είπε...

Τα λεφτά είναι όντως peanuts μπροστά σε ότι δαπανάται για άλλους σκοπούς. Ας πούμε άκουσα οτι όσο κάνει ο ILC τόσο κάνει και ένα αεροπλανοφόρο, χωρίς τα αεροπλάνα.

Οι γιαπωνέζοι θέλουν και μπορούν, αλλά θέλουν αρκετά;;

Οι κινέζοι έχουν το πρόβλημα οτι δεν έχουν αρκετούς δικούς τους ειδικούς σε επιταχυντές (εννοώ με αρκετή πείρα για να σηκώσουν ένα τμήμα του ερευνητικού προγράμματος, όπως παραδοσιακά απαιτείται από την χώρα που φιλοξενεί το πρότζεκτ).

Πάντως δε θα με χάλαγε καθόλου δουλειά στην Κίνα ή την Ιαπωνία για κανα δυο χρονάκια...

Πέρα από τα αστεία, αν οι Αμερικάνοι δεν το πάρουν απόφαση να χώσουν κανα φράγκο να πάρουν τον ILC, μετά θα κλαίνε αλλά θα'ναι αργά!

nik-athenian είπε...

Ας μην παίρνουμε μόνο την nominal price του πρότζεκτ.
Ένα αεροπλανοφόρο που λέει κι ο Αχιλλέας, θα κυκλοφορεί στους ωκεανούς καμιά 20αριά plus χρόνια.
Οι εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών σε μια πόλη μετά τη λήξη θα ξαναπουληθούν/ενοικιαστούν και θα πάρουν πίσω τα λεφτά κατά 60-70%.
Με αυτά τα big toys όμως δεν τελειώνεις ποτέ.
Δεν θα προλάβουν να γίνουν τα εγκαίνια και οι Χαϊενερτζίστες θα ζητάνε ν' αρχίσει η κατασκευή του επόμενου, ακόμα μεγαλύτερου και πιο ακριβού.
Άσε που καθώς φαίνεται τόσο η Αμερικανική όσο και οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, για την τρέχουσα και επόμενη δεκαετία έχουν επιλέξει να ενισχύσουν περισσότερο τη διαστημική έρευνα παρά να σπρώχνουν πρωτόνια και ηλεκτρόνια.
Η Κίνα που διψάει για αναγνώριση ας ρίξει και τα bucks.

Κ. είπε...

Μα και οι επιταχυντές συνήθως λειτουργούν για μια περίπου δεκαετία, για παράδειγμα ο LEP. Έχω επίσης την εντύπωση ότι μπορεί να περιμένουν τα πρώτα αποτελέσματα από τον LHC για να δούν αν θέλουν να βάλλουν και άλλα λεφτά. Παρεπιμπτόντως οι Αμερικάνοι έχουν βάλλει μόνο μισό δίς $ στον LHC αλλά έχουν την μεγαλύτερη αντιπροσωπεία επιστημόνων. (Βέβαια αντίστροφα νούμερα ισχύουν για το Φέρμιλάμπ).

lazopolis είπε...

Και να μην παραγνωρίζουμε και τη σημασία ενός τέτοιου πρότζεκτ για την τοπική κοινωνία από οικονομικής και κοινωνικής απόψεως.

Οι Αμερικάνοι θα έχουν την πολυπληθέστερη αντιπροσωπεία στο LHC, but they aint gonna call the shots, που λένε.