24.8.06

Κατατάξεις

Τύχαια σήμερα το βράδυ και ενω έψαχνα για πληροφορίες σχετικά με κάποιο πανεπιστήμιο έπεσα και σε κάποιο δημοσίευμα για τις κατατάξεις των πανεπιστημίων. Αυτό είναι κάτι αρκετά τυπικό, κάθε χρόνο υπάρχει μία λίστα, από την USNews, με τα "καλύτερα" αμερικάνικα πανεπιστήμια. Υποτίθεται είναι κάπως αντικειμενικοί στην λίστα, αλλά μάλλον όχι και τόσο, π.χ. το Μπέρκλυ είναι νουμερο 21. Το Σικάγο είναι στην ίδια θέση με το Ντάρμουθ. Χμμμ, βέβαια υπάρχουν και μη-ακαδημαικά κριτήρια, και μετράει σε μεγάλο βαθμό και η γνώμη των αποφοίτων. Όχι αυτό δεν έχει καμμία σχέση με κάποια αξιολόγηση, αλλά είναι μια "έρευνα αγοράς" για τους φοιτητές που ψάχνουν να δούν που θα σπουδάσουν, και τους γονείς που "αγοράζουν" την εκπαίδευση των παιδιών τους. Δυστυχώς για να δούμε όλη την ερευνα πρέπει να πληρώσουμε, ούτε αν είχα παιδιά δεν θα την αγόραζα... μάλλον.

2 σχόλια:

rosemary είπε...

Αν είχες παιδιά να σπουδάζουν στην Αμερική, θα είχες να πληρώσεις τόσα δίδακτρα που το $14.95 για την έρευνα ίσως να μη σε ενοχλούσε πολύ... Είναι βέβαια ενδιαφέρον πως τόσα πράγματα σε αυτή τη χώρα μετατρέπονται σε μια καλοστημένη επιχείρηση αργά ή γρήγορα. Επί της ουσίας τωρα, την είδα την κατάταξη (ό,τι μπορεί κανείς να διαβάσει χωρίς να πληρώσει τέλος πάντων) και διάβασα και κάποια άρθρα σχετικά. Κάτι άλλο που μου έκανε εντύπωση είναι η εξής πληροφορία: "U.S. News placed Princeton in the top 25 for national universities with the greatest economic diversity." Μήπως τυχόν έχεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά;;

Καλημέρα

Κ. είπε...

Εντάξει πάνω κάτω ξέρεις ποια είναι τα 20-30 πρώτα πανεπιστήμια και πολλά από τα "δημόσια"-πολιτειακά είναι αρκετά καλά. Επομένως δεν έχει νόημα να πληρώσεις 14.95$.

Η πληροφορία για το Πρίνστον μάλλον έχει να κάνει με το γεγονός ότι από το 2000 αυξάνονται συνεχώς οι υποτροφίες που δίνουν για να σπουδάσεις. Όπως μου εξήγησε ένας προπτυχιακός αυτός δεν έχει πληρώσει τίποτα και του δίνουν και κάποια λεφτά κάθε μήνα για τα έξοδα. Αν ψάξεις λίγο στην σελίδα του Πρίνστον θα δείς τα σχετικά στοιχεία. Πάνω από τους μισούς είναι με κάποιας μορφή υποτροφία.

Επίσης,
σιγά μην σας στερούμε τον ήλιο εμείς που δηλώνουμε ιδιότητα και καταναλώνουμε ποσότητα. Ήμαρτον. ΔΕν ζείτε και σε κανένα βαρέλι σαν τον Διογένη. Τι θα γίνει θα πάμε για καμμιά θουπίτσα ρε Μαφάλντα ;