27.8.06

Φιλελευθερισμός στην Ελλάδα


Πριν κάποιες εβδομάδες, μέσα στο καλοκαίρι, έτυχε να βρεθώ με κάποιους φίλους για φαγητό. Ένα ζευγάρι που μόλις είχε παντρευτεί και μια φίλη της νύφης. Η νύφη και η φίλη έχουν καταγωγή από την Βουλγαρία ενώ ο γαμπρός, όπως και εγώ, από την Κρήτη, όπου και εγινε ο γάμος. Αφού είδαμε φωτογραφίες, καταλάβαμε πότε άλλαξαν μορφή τα στεφάνια στην Ελλάδα, είπαμε τα τοπικιστικά μας ανέκδοτα, τσακίσαμε κάτι γραβιέρες, καθίσαμε να φάμε. Και όπως είναι φυσικό μεταξύ του κοτόπουλου του σαντορινιού Σιγάλα και της λεμονάτης πατάτας, σαν σωστοί Βαλκάνιοι αρχίσαμε την πολιτική συζήτηση. Έμαθα πολλά κουτσομπολιά για το Κ.Κ. Αμερικής και τον Γενικό Γραμματέα του πρίν τον πόλεμο, κάποια στιγμή η συζήτηση ήρθε στις χώρες μας. Η βουλγάρα καλεσμένη, ιστορικός γαρ, ήθελε να μάθει γιατί υπάρχει αριστερά στην Ελλάδα, και γιατί υπάρχει τόσος μεγάλος αντιαμερικανισμός. Μου φάνηκε πολύ περίεργη η ερώτηση, αλλά σίγουρα για κάποιον που έχει μεγαλώσει πίσω από το σιδερούν παραπέτασμα ενδεχομένως να φαίνεται λογική.Τέλοςπάντων, μετά από μια σύντομη ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, αντίσταση, Ε.Α.Μ., χούντα, Κύπρος, Πολυτεχνεία, κ.τ.λ. δεν είχε πειστεί. Σε κάποιο σημείο βαρεθηκα, και απλά πίστεψα ότι οι προσωπικές της ιδέες δεν την αφήνουν να καταλάβει ένα απλό φαινόμενο.

Περάσαμε πολύ καλά εκείνο το βράδυ και δεν με ξαναπασχόλησε το γιατί υπάρχει "αριστερά"(πιά) στην Ελλάδα. Τελευταία όμως με απασχολεί μια παρόμοια ερώτηση, αντίστροφη κατά κάποιο τρόπο, γιατί δεν υπάρχουν φιλευλέθεροι στην Ελλάδα ; Δεν έχω καμμία απάντηση για αυτή την ερώτηση δυστυχώς.

Η είκονα είναι από το εξώφυλλο των Νέων Επόχων της 15 Σεπτεμβρη 1996, μάλλον εμπιπτει στο fair use.

2 σχόλια:

lazopolis είπε...

Όταν λες φιλελεύθεροι, εννοείς Νεο-Φιλελεύθεροι; Εννοείς οικονομικά φιλελεύθεροι (ζήτω η ελεύθερη αγορά, κάτω το κράτος) ή εννοείς κοινωνικά φιλελεύθεροι (ζήτω οι εκτρώσεις, κάτω η εκκλησία);

Κ. είπε...

Μάλλον εννούσα και τα δύο, συνήθως συνδυάζονται στο εξωτερικό.

Οι Νεο-φιλελέυθεροι είναι διαφορετικό ζώο και μαλλον καταλαβαίνω γιατί δεν έχουν ρεύμα στην Ελλάδα. Σε μία χώρα που το κέρδος σε έαν βαθμό έχει εννοχοποιηθεί (όχι άδικα, αλλά είναι άλλη συζήτηση), με το να είσαι τόσο πολύ "pro-business" δεν έχεις και πολύ τύχη.