5.10.06

Πυρηνικά


Είδα πρόσφατα ένα γκάλοπ στον ιν.γρ, για το οποίο δυστηχώς δεν ξερω πώς να βάλω λίνκ. Το ερώτημα ήταν σε γενικές γραμμές "Πρέπει η Ελλάδα να εξετάσει το ενδεχόμενο να χτίσει κάποιο πυρηνικό εργοστάσιο;". Μου έκανε τρομερή εντύπωση που περίπου το 55% απάντησε ναί. Το κακό είναι ότι μάλλον συμφωνώ. Δεν είμαι σίγουρος αν τελικά θα συμφωνούσα και να χτιστεί. Υπάρχουν πολλά σημαντικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, ακόμα και οι λεπτομέρεις σε αυτά τα έργα είναι πολύ σημαντικές. Αυτό που είναι λυπηρό είναι ότι αδυνατώ να φανταστώ ότι μπορεί να γίνει κάποια σοβαρή δημόσια συζήτηση γύρω από το θέμα. Εδώ δεν μπορούμε να αποφασίσουμε που θα φτιάξουμε ένα χώρο υγειονομκής ταφής.

Αλλά πέρα από την επιθυμία η μή, έχουμε την τεχνογνωσία να το κάνουμε; Πολύ αμφιβάλλω, εδώ δεν μπορούμε να φτιάξουμε ένα κώλοαεροδρόμιο και μια κωλόγέφυρα*. Το αεροδρόμιο το φτιάξαν οι γερμανοί και την γέφυρα οι γάλλοι. Αλλά για την τεχνογνωσία, περισσότερα σε επόμενο σχόλιο για την παιδεία και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Γιατί τέτοια πίκρα για την ελλάδα βραδυάτικα; Μάλλον θα φταίει ο πυρετός...

*κατά το κωλόσπιτό.

6 σχόλια:

ange-ta είπε...

Για πές μου φίλε μου ένα λόγο για να κτιστεί πυρινικό εργοστάσιο στην Ελλάδα εκτός από την μίζα που θα πάρουν αυτοί που θα το επιτρέψουν????
Αν εσύ μου βρείς ένα λόγο υπέρ, εγώ σου υπόσχομαι να σου γράψω 10 κατά!

Κ. είπε...

Κατ'αρχήν δεν είπα ότι πρέπει να κτίσουμε πυρηνικό εργοστάσιο. Είπα ότι αξίζει να το σκεφτούμε και σίγουρα υπάρχουν πολλά θετικά. Υπάρχουν και πολλά αρνητικά όπως και στα εργοστάσια λιγνίτη που χρησιμοποιούμε τώρα. Η μίζα δεν βλέπω τι σχέση έχει.

ange-ta είπε...

Για την μίζα:
Ένα πυρηνικό εργοστάσιο κοστίζει χ εκατομμύρια Ευρώ. Όποιος το επιτρέψει θα αμειφθεί δεόντως. Οι εταιρείες που κατασκευάζουν πυρηνικά είναι μετρημένες και δύσκολα παίρνουν καινούργια Έργα, γιατί σχεδόν κανείς δεν τα θέλει. Τώρα τελευταία, που η κοινωνική συνειδητοποίηση και αντίσταση βρίσκεται σε πλήρη καταστολή, ξαναρχίζουν τα ίδια. Να χτίσουμε πυρηνικά, μας λένε, είναι ασφαλή, η επιστήμη έχει προοδεύσει. Μόνο οι αντιδραστικοί αντιδρούν. Τι θα κάνουν όμως τα κατάλοιπα, δεν ξέρουν ακόμα. (η θα τα αδειάσουν στην ακτή του Ελεφαντοστούν;). Εμείς στην Ελλάδα θα τα δώσουμε στους παλιατζήδες να τα πάνε στα μπάζα της επόμενης γωνίας. Τώρα να συνεχίσω; Ουράνιο δεν έχουμε. Τεχνογνωσία ούτε. Σεισμούς κάργα. Δίκτυο ανίκανο να δεχτεί μία τάση βραχυκυκλώσεως, πάνω από 250MVA, ένα τέτοιο εργοστάσιο θέλει άλλο ένα για να εσωτερική κατανάλωση, θα πρέπει να καταναλώνουμε για να παράγουμε, γιατί ένα πυρηνικό εργοστάσιο δεν μπορεί να ανεβοκατεβάζει παραγωγή. Όσο για τον λιγνίτη, μπορεί να μην είναι καθαρή ενέργεια, αλλά άπειρες φορές προτιμότερη από ένα πυρηνικό. Γιατί η μία βρώμα φεύγει η άλλη δεν φεύγει ποτέ. Φυσικός είσαι ξέρεις καλύτερα από μένα το χρόνο της παραμένουσας ακτινοβολίας. (halbwertzeit) Ο πλανήτης έχει ακόμα άλλα 300 εκατομμύρια χρόνια ζωής, μόνο. Ένα σφάλμα έσβησε τη ζωή για πάντα. Τώρα θα μου πεις, τι 300.000.000 τι 50!
Όλοι μια μέρα θα πάμε να βλέπουμε τα ραπανάκια ανάποδα. Εδώ είναι το θέμα: Ραπανάκια θα βλέπουμε;

Κ. είπε...

Η μίζα δεν είναι συγκεκριμένη στο πυρηνικό εργαστάσιο, αλλά γενικότερη. Ενδεχομένως στα μεγάλα έργα να είναι δυσκολότερο να γίνει κάτι, γιατί είναι στο επίκεντρο της δημοσιότητας.

Πρόβλημα με τα απόβλητα υπάρχει πράγματι.
Ουράνιο δεν έχουμε αλλά δεν έχουμε ψάξει κιόλας. Για τα άλλα τι να πώ. Μόνο για τα τριακόσια εκατομύρια χρόνια ζωής του πλανήτη, αν νομίζεις ότι υπάρχει πράγματι αλλάγη του κλίματος τότε η ζωή στον πλανήτη έχει πολύ λιγότερα χρόνια ζωής. Πώς βοηθάει το να καίμε κάρβουνο δεν ξέρω.

Τέλος, νομίζεις ότι υπάρχει ενεργειακή πολιτική στην Ελλάδα; Απ'οτι έχω παρακολουθήσει είναι όλα στο άρπα-κόλλα. Παράδειγμα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας...

ange-ta είπε...

Η μίζα βέβαια πάει παντού, αλλά στην κατασκευή ενός πυρηνικού θα είναι ο μόνος λόγος. Ρώτησε τον κόσμο αν θέλει μία γέφυρα, οι πιο πολλοί θα πούνε ναι. Ρώτησε τους αν θέλουν ένα πυρηνικό, ΑΛΛΑ εξήγησε τους έναν μόνο από τους κινδύνους που διατρέχουν αυτοί και τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους ( εκεί σταματάει το ενδιαφέρον του ανθρώπου) και θα δεις με πόση ευκολία θα σου πουν, καλύτερα να βλέπω με λίχνο, παρά να βλέπω με ηλεκτρικό που παράγεται από ένα τέτοιο τερατούργημα. Άσε που το κόστος δεν πρόκειται να το ξοφλήσει η Ελλάδα ούτε στον αιώνα τον άπαντα. Όσο για την ενεργειακή πολιτική, Όχι δεν έχουμε, ας το απαιτήσουμε όμως, αντί να είμαστε 55% υπέρ του τέρατος.
Συγνώμη αν σε ζάλισα. Πράγματι ο λιγνήτης συμβάλει καιαυτός στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, αυτή όμως είναι η μισή αλήθεια, γιατί ο παράγων Νο 1 είναι τα αυτοκίνητα! Το θέμα όμως αυτό αντιμετωπίζεται με την επιστήμη, όταν αυτή είναι στην υπηρεσία του πλανήτη και όχι των πλανηταρχών.

Κ. είπε...

Δεν είμαστε 55% υπέρ του εργοσταστίου. Αλλά 55% έλεγαν ότι πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο. Οι κίνδυνοι είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε/συνυπολογίσουμε.