6.10.06

Είναι πολλά τα λεφτά Άρη

Είσαι εργένης όταν έξω έχει ένα καταπληκτικό φεγγάρι,σχεδόν γεμάτο και πρέπει να βάλεις πλυντήριο γιατί τελείωσαν οι κάλτσες. Έχεις πυρετό και τρώς για πρωινό ομελέτα, με κιμά που ξέμεινε από κάτι μακαρονάδες τις περασμένης εβδομάδας. Υπάρχουν και καλές πλευρές όμως. Διαπίστωσα μία από αυτές σήμερα.

Έτυχε να συναντήσω ένα συμφοιτητή βγαίνοντας από το γραφείο, και περπατήσαμε μέχρι το σπίτι, μιας και μένουμε πολύ κοντά. Συζητάγαμε κυρίως για τις δουλειές. Απόφασισε να εγκαταλείψει την φυσική και να δουλέψει σε μια μεγάλη εταιρεία χρηματοοικονομικών στο Σικάγο. Καταλαβαίνω αυτή την απόφαση, είναι πολλά τα λεφτά της νέας δουλειάς, στο Σικάγο είναι όμορφα, κοντά στο σπίτι του, και στο σπίτι της φίλης του. Αν είσαι λίγο τυχερός μπορεί να καταφέρεις να πάρεις σύνταξη πριν τα σαράντα. Από την άλλη σίγουρα η καθημερινή πραγματικότητα της φυσικής είναι πολύ διαφορετική από αυτό που περιμένει κανείς όταν ξεκινά. Αν προσθέσεις και το γεγονός ότι οι πιθανότητες να βρείς καλή δουλειά στην φυσική μέσα στα επόμενα πέντε-έξι είναι πολύ μικρές, τότε η απόφαση να τα παρατήσεις δεν είναι και τόσο ακανόητη, το αντίθετο. Πρέπει να τριγυρνάς από'δώ και από'κει για κάμποσα χρόνια και όταν βρείς κάτι μόνιμο πλησιάζεις τα δεύτερα -άντα.

Τι σχέση έχει το εργενιλικί με όλα αυτά; Η ζωή του εργένη μοιάζει λίγο με αυτή του τύπου που ψάχνει καριέρα στην ακαδημία. Ξυπνάς σήμερα εδώ και άυριο δεν ξέρεις που θα τύχει να ξυπνήσεις. Έχεις όμως αρκετή ελευθερία στην ζωή σου, δεν υπάρχει αφεντικό. Αλλά θα τρώς ομελέτα με κιμά της περασμένης εβδομάδας.

7 σχόλια:

Κ. είπε...

συμφωνώ, αλλά για να πάρεις μέιτζορ στην φυσική υποψιάζομαι ότι χρειάζεσαι μεγαλύτερη επένδυση χρόνου/ψυχικής ισοροπίας. Ειδικά αν από την αρχή πάς για το χρήμα, πήγαινε στην μπίζνα. Οι φυσικοί συνήθως τα παρατάνε για διάφορους λόγους, το χρήμα παίζει ρόλο, αλλά ο κανόνας είναι ότι δεν ξεκινάνε κυνηγώντας το. Γι'αυτό και η ατάκα από την ταινία...

Alkisti είπε...

Ομελέτα με κιμά; Γίνεται αυτός ο συνδυασμός; Δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα. Να το έχω υπόψη σε καμια food crisis situation. Κι έχω και πολύ κιμά διαθέσιμο...:)

Κ. είπε...

χαχα, απλό είναι, αν σου έχει μείνει σάλτσα με κιμά για μακαρόνια, τον πετάς στο τηγάνι με λίγο λαδάκι και σε χαμηλή φωτιά τον ζεσταίνεις. Σπάς και τα αυγά, τα χτυπάς και τα πετάς στο τηγάνι όταν έχει ζεσταθεί αρκετά ο κιμάς. Η στραπατσάδα είναι μάλλον πιο απλή και πιο καλή κατα την γνώμη μου, ψήνεται και πιο καλά το αυγό. Ομελέτα/στραπατσάδα φτιάχνω αν θελω να αδειάσω το ψυγείο...

nik-athenian είπε...

Και ποιος σου εγγυάται ότι ο ουρανός στη stock market είναι ανέφελος;
Σε περιόδους ξεφουσκώματος όλοι ψάχνουν για εξιλαστήρια θύματα.
Άσε που κάποια στιγμή θα πάρεις ανάποδες όταν συνειδητοποιήσεις ότι συνεχώς καταστρώνεις αναλύσεις για το πως θ' αυξήσουν άλλοι τα εκατομμύριά τους.
Θα σου τη δώσει όταν κάποιο βραδάκι πριν φύγεις από το γραφείο θα αναρωτηθείς: Ποιο το νόημα να τηλεφωνώ συνεχώς σε κάποιο πελάτη για να του πω για τα ομόλογα στην Ταϋλάνδη!
Να ξέρεις ότι και ο πιο στριφνός ακαδημαϊκός είναι άγγελος αν συγκριθεί με το μέσο όρο των προϊσταμένων στις τράπεζες και στις εταιρίες επενδύσεων.
Και στο κάτω κάτω δεν είναι και άσχημο να τριγυρνάς από το Οντάριο μέχρι το Ώστιν.

Alkisti είπε...

Δεν μπορω να πω οτι με ενέπνευσε η περιγραφή...Μου φαίνεται χρειάζεσαι λιγο βελτίωση στον τομέα εργένικη μαγειρική :)
(no offence ε;)

Κ. είπε...

@nik-athenian. Μέχρι στιγμής δεν έχω ασχοληθεί με αυτά, αλλά λέω ότι το καταλαβαίνω και σε κάποιο βαθμό το εκτιμώ- όλοι βάζουν προτεραιότητες στην ζωή τους και αποφασίζουν. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να κάνω τέτοια δουλειά, γι'αυτό και δεν έχω ψάξει.

@alkisti no offence taken, σίγουρα δεν είμαι μάγειρας... και δεν ξέρω αν θα μπορούσα να γίνω. Τουλάχιστο δε τη βγάζω τρώγοντας έξω συνέχεια. Όταν εγκαταλείψώ το εργενιλίκι υποθέτω θα μάθω και να μαγειρέυω.

Sigmataf είπε...

Τι παράξενη ταινία ο ¨ΕΡΓΕΝΗΣ¨.

Καλησπέρα....
Τι καιρο κάνει εκεί;